Izvor vijesti

Vizija budućnosti prijevoza kompanije Airbus zove se Pop.Up, a radi se o spoju drona i automobila. U središtu sistema koji su dizajnirali s talijanskim Italdesignom je putnička kapsula duga 2,5 i visoka 1,4 metra. Ta kapsula može biti spojena na ovjes i tada funkcionira kao električni dvosjed.

Ako ćete negdje trebati stići brže, klikom u aplikaciju mogli bi pozvati dron, koji će odvojiti kapsulu od ovjesa i podići vas u zrak. Ista ta aplikacija mogla bi vam predložiti i najbolje transportno rješenje s obzirom na gužvu, troškove i ostale faktore. U isto vrijeme, Airbus ne navodi što se događa s ovjesom kad vas dron podigne u zrak. No, nije teško zaključiti da bi u njihovoj viziji taj dio nastavio autonomno prema nekoj baznoj stanici. Prema planovima, taj ovjes bi bez kapsule trebao imati doseg od 100 kilometara.

Airbus u svojoj viziji zamišlja da bi se ove kapsule mogle spojiti u niz i formirati vlak ili biti uparene s drugim prijevoznim sustavima poput Hyperloopa.

Airbus nije otkrio vremenski okvir kad bi ovakav projekt mogao zaživjeti u stvarnosti, ali zasigurno ga ne možemo očekivati tako skoro.

Komentari

komentara

SHARE