Izvor vijesti

Michelin predstavlja nove gume za poljoprivredu, posebno razvijene za traktore sa snagom većom od 200 KS. U Micelinu tvrde da su gume RoadBib je „prvo rješenje na tržištu“ za traktore ove kategorije, a samim tim i guma koja „definiše potpuno novi segment tržišta“.

Gume RoadBib će biti dostupne od početak nardene godine u dimenzijama 600/70 R 30  za prednjei i  710/70 R 42 za stražnje točkove.

Najavljujući nove gume, u Michelinu su potvrdili da su nove gume razvijene zajedno sa  poljoprivrednim izvođačima radova, sa ciljem da stvore gumu koja će se jednako dobro ponašati i na cesti i na oranici, te prušiti dugotrajnost i visoke performanse.

„Traktori velike snage koji rade na farmama, često više od 50% vremena provedu na asfaltiranim površinama, što je ekvivalentno 80% ukupne pređene kilometraže, posebno kada su u kombinaciji sa teškim prikolicama. Ovo je bio veliki izazov za inženjere koji rade u istraživanju i razvoju, jer je trebalo stvoriti gumu za agresivna zemljišta, a koja će imati dobro prianjanje i dugotrajnost na asfaltu, a istovremeno dobro raditi i na mekanom tlu i što manje oštećivati mlade biljke“ objašnjava Martyn Pointer, komercijalni direktor guma za agrikulturu u Michelinu.

Michelin je razvi potpuno novi dezen gazećeg sloja, koji se razlikuje od dosadaćnjeg, tradicionalnog, Umjesto toga, novi dezen podsjeća na 4×4 gume. Naime, tradicionalne trktorske (za pogonske osovine) gume su imale prepoznatljiv dezen sa unakrsno postavljenim blokovima, bez centralnog rebra, dok se kod novih RoadBib guma dezen sastoji od 52 bloka i centralnog rebra (poput kičme), koje se također sastoji iz naizmjeničnih asimetričnih blokova. Ovakva konfiguracija, osigurava da je 40% gume u kontaktu sa podlogom, što je 60% više u odnosu na tradicionalne traktorske gume (u poređenju sa gumama MachXBiB), a na taj način je radni vijek produžen za oko 25%, a podignut je nivo udobnosti i smanjen nivo buke.

„Nove gume Michelin RoadBib su prepune inovacije i mogu promijeniti način na koji su se traktorske gume tradicionalno koristile“ objašnjava Martyn Pointer „dok poljoprirednici tradicionalno računaju na radni vijek gume odo oko 4.000 sati, Michelin RoadBib mogu izdržati 5.000 sati u radu. To je značajan porast, zajedno sa prednostima povećane udobnosti, smanjenja troškova i odličnog prianjanja na terenu“

SHARE