Izvor vijesti

Prije gotovo godinu dana, Mercedes-Benz je započeo razvoj nove generacije popularnog Sprintera, Tada je najavljeno da bi se takav model mogao naći na tržištu 2018. ili 2019. godine, te da bi mogao imati i električni pogon.

Daimler je sada zvanično spreman da pokrene planove vezane uz električno pokretani Mercedes-Benz Sprinter, o čemu svjedoče fotografije funkcionalnih protitpa tokom testova.

Naime, Mercedes-Benz je već pronašao strateškog partnera, kompaniju Hermes, koja bi do 2020. godine naručila 1.500 električnih vanova. Ovo partnerstvo bi trebalo početi već naredne godine, a Hermes se nada da će do 2025. godine imati kompletnu flotu vozila bez emisije polutanata.

„Električni pogon je ključna tehnologija za urbani transport, posebno u komercijalne svrhe. Isporuke robe moraju biti efikasnije, posebno u specijalnim prilikama, kada su potrebna vozila koje na emituju polutante. Protekle godine smo ponovo najavili električni kombi u serijskoj proizvodnji (prvi je bio 2011.). Ponosni smo što već možemo najaviti da će Hermes biti naš prvi kupac, sa velikim brojem vozila. Ovo je specifična implementacija naših planova, za prilagođena industrijska rješenja u saradnji sa našim kupcima. Hermes zahtijeva kombije srednje veličine, sa električnim pogonom za svoje namjenje, što možemo zadovoljiti sa visokokvalitetnim, pouzdanim i sigurnim vozilima koja postavljaju visoke standarde i u ergonomskom smislu“ tvrdi Volker Mornhinweg, čelni čovjek Mercedes-Benz Vans.

Daimler je sada u fazi investiranja 300 miliona eura, u cilju pripreme proizvodne linije tvornice u Duesseldorfu za proizvodnju nove generacije električno pokretanog Sprintera.

SHARE