Izvor vijesti

• Grupacija PSA je završila s preuzimanjem marki Opel i Vauxhall koje je najavila 6. marta 2017.
• S novom nastalom grupacijom će PSA zauzeti drugo mjesto u Evropi sa 17-postotnim tržišnim udjelom u prvom polugodištu 2017.
• Michael Lohscheller, generalni direktor Opel/Vauxhall, će kroz 100 dana predstaviti strateški plan kojeg će timovi Opel/Vauxhall pripremiti uz podršku grupacije PSA.

Grupacija PSA je danas najavila finalizaciju otkupa filijala Opel i Vauxhall od kompanije GM odnosno projekta koji je bio sklopljen 6. marta ove godine.

Zajedno s markama Opel i Vauxhall grupacija PSA će postati drugi najveći evropski proizvođač automobila koji će u prvom polugodištu ove godine zabilježiti 17-postotni tržišni udio. Na osnovu ove transakcije i od sada sa pet komplementarnih i dobro pozicioniranih automobilskih marki grupacije, PSA će ojačati svoju prisutnost na glavnim evropskim tržištima što će poslužiti i kao temelj za njenu profitabilnost po čitavom svijetu.

Od danas dalje su Opel i Vauxhall obavezani za oblikovanje strateškog plana uz podršku grupacije PSA, čiji je cilj ponovo uspostavljanje gospodarskih temelja. Timovi marki Opel i Vauxhall će ovaj plan predstaviti u roku od 100 dana i pobrinuti se za njegovo izvođenje, u sklopu kojeg će se iskoristiti sinergije koje će stvoriti novonastala grupacija i za koje se ocjenjuje da će srednjoročno iznositi oko 1,7 milijardi eura godišnje.
Finalizacija ove transakcije predstavlja važan korak u razvoju grupacije PSA, koji je napravljen zahvaljujući snažnoj predanosti timova uključenih u ovu operaciju. Nadzorni odbor se zahvaljuje predsjedniku uprave Carlosu Tavaresu i financijskom direktoru Jeanu Baptistu de Chatillonu za njihovu ključnu ulogu u sklopu upravnog odbora kod ove transakcije. Grupacija PSA ocjenjuje da svoje ciljeve mora usmjeriti u jačanje marke Opel pod uvjetima koji će biti kasnije definirani.

Usporedno s ovom operacijom odvija se i otkup evropskih financijskih djelatnosti od kompanije GM Financial, koji je uvjetovan dobivanjem potvrde od strane raznih regulatornih organa i planiran za drugu polovinu 2017. godine.
Carlos Tavares, predsjednik uprave grupacije PSA, tom prilikom je izjavio: “Danas smo zajedno s markama Opel i Vauxhall ušli u novu etapu razvoja grupacije PSA. Ovaj projekat je u samo nekoliko mjeseci postao realnost zahvaljujući izuzetnom radu timova kojima se ovom prilikom srdačno zahvaljujem. Ovu priliku će iskoristiti za međusobno jačanje i stjecanje novih kupaca uz pomoć izvedbenog plana kojeg će Opel i Vauxhall uskoro pripremiti. Paralelno sa tim će izvođenje plana Push to Pass i dalje biti glavni prioritetni zadatak timova koji će ostati usredotočeni na realizaciju ciljeva. Uvjereni smo da će dinamika, koja će nastati na osnovu ovih strategija, djelovati u korist naših klijenata i naših zaposlenih.”

Komentari

komentara

SHARE