Izvor vijesti

Taktika koju primjenjuje prvi čovjek NSBiH Elvedin Begić, pod čijom palicom nogomet u BiH polako ali sigurno tone, po svemu sudeći nije njegov “patent”. Skrivanje u kriznim situacijama, pojavljivanje u medijima samo kada se traba slikati, izolacija medija i novinara koji o predsjedniku i Savezu ne pišu hvalospjeve, odbijanje davanja odgovora medijima koji šalju upite Savezu o sumnjivim rabotama… Sve je to Begić izgleda vidio od Davora Šukera, svog puno poznatijeg i priznatijeg kolege po funkciji. Upravo je takvo ponašanje zvanično označeno kao protiv zakonito. Nažalost, samo Hrvatskoj, još uvijek ne i u BiH.

Hrvatski nogometni savez (HNS) protivzakonito djeluje kao privatna organizacija te duže od tri godine protivzakonito novinarima i fotoreporterima Indexa brani pristup utakmicama hrvatske reprezentacije i press konferencijama Saveza, a uz to ne odgovara na njihove upite o poslovanju HNS-a, i to sve zbog kritičkog pisanja i izvještavanja o radu čelništva HNS-a i malverzacijama u hrvatskom nogometu.

Presudio je tako u prvostepenoj presudi Općinski građanski sud u Zagrebu, u tužbu koju su novinari Indexa podnijeli protiv HNS-a nakon što su bili onemogućeni u obavljanju svog posla, te im je bilo uskraćeno pravo na pristup informacijama i utakmicama Hrvatske jer su istraživali poslove Zdravka Mamića i Davora Šukera.

Indexu 120.000 kuna i ukidanje zabrane novinarima

Kritičko izvještavanje Indexa o aferama čelnih ljudi hrvatskog nogometa HNS je okarakterizirao kao “pozivanje na neprijateljstvo” te “nanošenje štete interesima Hrvatske” te je svim novinarima Indexa zabranio ulaz na utakmice reprezentacije, službene i prijateljske, kod kuće i na velikim takmičenjima. Novinari Indexa nisu se mogli akreditirati za evropsko i svjetsko nogometno prvenstvo jer taj postupak nije moguć bez dopuštenja HNS-a.

Sutkinja Blaženka Butigan Matić u prvostepenoj presudi 23. novembra 2018. godine naložila je HNS-u da u roku od 15 dana novinarima Indexa vrati akreditacije, odnosno omogući prisustvovanje konferencijama za medije, primanje saopćenja za medije i učešće na svim događanjima HNS-a koja su otvorena za javnost i novinare, pod jednakim uslovima. Također, HNS mora isplatiti tužiteljima Dei Redžić, Ivanu Gojčeti, Zvonimiru Alaču, Arminu Hasanbegoviću, Dariju Dalmaciji, Saši Čobanovu te Index promociji neimovinsku štetu zbog povrede prava ličnosti, u ukupnom iznosu od 120.000 kuna, kao i isplatu troška parničkog postupka u iznosu od 66.381,25 kuna.

Riječ je o presedanskoj presudi koja je važna za novinarsku struku, kao i za cjelokupni hrvatski sport, jer iz iste proizlazi da je Savez Davora Šukera i Zdravka Mamića, protivno zakonu, proglasio svoje press konferencije privatnim događajem te javno spriječio novinare u obavljanju svojih profesija i postavljanju pitanja. Ovo je i prva presuda kojom je utvrđeno da je HNS tijelo javne vlasti i krovno nogometno udruženje u Hrvatskoj, koja se dijelom finansira iz budžeta, odnosno novcem građana, te je dužna omogućiti novinarima da prate njihov rad te dobiju pravovremene i tačne informacije o poslovanju HNS-a, što je do sada bilo nemoguće, iako je riječ o informacijama koje su pitanje opravdanog javnog interesa.

“HNS je tijelo javne vlasti, što je utvrđeno popisom javne vlasti koju vodi Povjerenica za informisanje RH, a pored toga Savez se smatra dijelom tzv. sportskog sistema sporta u RH te je zakonom propisano da njegovo djelovanje predstavlja javne potrebe u sportu na državnom nivou. Izuzetno je važno da se tuženik dijelom finansira iz budžeta RH, odnosno sredstvima poreznih obveznika”, navodi se u presudi.

Šuker djelovao protivzakonito

HNS dijelom finansiraju građani, pa iako predsjednik Davor Šuker ističe da se radi o smiješnom iznosu od malo više od milion kuna, sud ističe da rad Šukerovog Saveza i njegove aktivnosti moraju biti javni i maksimalno dostupni javnosti i medijima.

“Nije samo pravo već i dužnost medija da prate rad Saveza te iznose mišljenja o njihovim postupcima i aktivnostima. Iako su tijelo javne vlasti, HNS je reporterima zabranio dolazak na utakmice, press konferencije te im oduzeo mogućnost da postavljaju pitanja o radu Saveza. Sve to uzrokovano je kritičkim pisanjem portala index.hr o rukovodstvu HNS-a i njihovim postupcima”, obrazložila je sutkinja.

HNS je tokom postupka tvrdio da informacije o svom djelovanju uredno objavljuje putem službenih stranica, ali je sud zaključio da su te informacije pisane isključivo u pozitivnom tonu te se ne mogu koristiti za kritičko izvještavanje.

Nadalje, HNS se na sudu branio tvrdnjom da su novinari Indexa svojim pisanjem o Savezu naštetili hrvatskim interesima, dok je sutkinja Butigan Matić presudila da je interes hrvatske javnosti da bude upućena u rad i djelovanje čelnika HNS-a.

Šukerov Savez kao dokazni materijal u postupku dostavio je niz kritičkih članaka Indexa o HNS-u, ali sud ih nije uzeo u razmatranje jer su irelevantni za postupak. Sutkinja Butigan Matić presudila je da kritika protiv HNS-a ne može biti osnova da se novinarima zabrani rad.

Šukerov Savez tokom suđenja je priznao da novinarima Indexa nije omogućio praćenje reprezentacije na velikim tkmičenjima, dok su druge redakcije, za Šukera očito “prijateljske”, bile u privilegovanom položaju.

“Jednom presudom, prvi put na ovaj način, utvrđeno je da tijela javne vlasti, u ovom slučaju HNS, postupaju protivpravno kada novinarima uskraćuju mogućnost da neposredno primaju informacije od javnog interesa i izvještavaju javnost o njihovom radu i djelovanju. Drugo važno utvrđenje odnosi se na zaključak suda da HNS jest tijelo javne vlasti koje, kao i sva druga, ima dužnost i obavezu pridržavati se odredaba Zakona o medijima i Zakona o pravu na pristup informacijama, odnosno da je, kao nositelj javnih ovlasti, dužan novinarima, i to pod jednakim uslovima, omogućiti da prate njihov rad te iznose mišljenja i zaključke o njihovim postupcima i aktivnostima, čak i kada su ta mišljenja izrazito kritična.

Ova presuda, iako nepravomoćna, važna je poruka svim nositeljima javnih ovlasti da je u demokratskom društvu potpuno neprihvatljivo određenim novinarima, zbog izvještavanja koje smatraju nepovoljnim, zabraniti prisustvovanje javnim događajima, isključiti ih iz komunikacije ili uskratiti pristup informacijama koje su pitanje opravdanog javnog interesa”, kazala je Vanja Jurić, advokatica koja je u postupku zastupala novinare Indexa i Index promociju.

Podsjetimo, u septembru 2015. godine zaštitari kompanije Sokol Marić, pod ugovorom s HNS-om, novinare Indexa Deu Redžić, Zvonimira Alača i Darija Dalmaciju su prvi put spriječili da uđu na press konferenciju HNS-a, dok je predsjednik HNS-a Davor Šuker tom prilikom s leđa fizički napao Indexovog novinara Alača i iz ruke mu istrgnuo mobitel. Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak urednici Indexa Dei Redžić kazao je da ne može ući na press konferenciju jer je riječ o privatnom događaju koji organizira HNS, pozivajući se i na nepostojeće odredbe Ustava o “pozivanju na neprijateljstvo”, kako je okarakterizirao kritičko pisanje Indexa o njegovim šefovima.

Od tog dana, svi upiti Indexovih novinara prema HNS-u ostali su neodgovoreni te im je zabranjen pristup svim utakmicama reprezentacije koje se igraju u Hrvatskoj i u inostranstvu te u sklopu velikih takmičenja. U nezabilježenom slučaju HNS je zabranio reporterima Indexa pristup njihovom radnom mjestu i tokom utakmica Hrvatskog nogometnog kupa, koje organizira HNS, kao i ulaz na Skupštine Saveza.

Dva dana prije incidenta HNS je u potezu bez presedana na svom webu objavio priopćenje kojim novinarima Indexa zabranjuje dolazak na utakmice i treninge reprezentacije te ulazak u prostorije Saveza, a od igrača i njihovih porodica traži da ne sarađuju s Indexom. Pritom je kao meta objavljena privatna fotografija urednice Index Sporta Dee Redžić u Hajdukovom dresu, snimljena tokom proslave stogodišnjice kluba. Takav potez HNS-a uslijedio je nakon što je Index podržao bojkot navijača protiv privatizacije hrvatske reprezentacije i Saveza, uz slogan “UZ HRVATSKU UVIJEK, UZ MAMIĆA NIKAD!” te navijački poziv reprezentativcima da dignu glas protiv samovolje čovjeka koji je danas osuđeni kriminalac i bjegunac od hrvatskog pravosuđa. Hajduk je bio jedini član HNS-a koji je tada stao uz navijače i Index.

Index je Mamićevoj pljački prvi pisao

Većinu navoda iz nepravomoćne presude Zdravku Mamiću i njegovom klanu zbog pljačke 116 miliona iz udruženja građana Dinamo, donesene u junu 2018. godine, novinari Indexa otkrili su i napisali godinama prije nego što su se inkriminacijama pozabavile hrvatske institucije. Zbog svog pisanja o menadžerskim poslovima i sukobu interesa gazde Dinama i hrvatskog nogometa Zdravka Mamića i njegovog sina Marija Mamića Indexu je ranije zabranjivan pristup i gradskom stadionu Maksimir te utakmicama i press konferencijama Dinama. Deset godina kasnije, nakon što je USKOK podigao optužnicu protiv Mamića i njegova sina za udruživanje u zločinačku organizaciju zbog izvlačenja novca iz Dinama putem transfera igrača i fiktivnih usluga, Zdravko Mamić javno je, na pitanje novinarke Indexa, priznao da nam je godinama lagao o poslovima svog sina s gradskim klubom Dinamo, a koji su kasnije rezultirali USKOK-ovom optužnicom jer su otac i sin jedan drugome, putem offshore kompanija, uplaćivali Dinamov novac za fiktivne usluge. Mamić je zbog izvlačenja novca iz Dinama osuđen nepravomoćno na šest i pol godina zatvora, a nakon presude je pobjegao u BiH.

Uprkos prijetnjama, zabranama, fizičkim i verbalnim napadima, zastrašivanjima i kršenju prava na rad, reporteri Indexa nisu odustali od pisanja istine i borbe za pravedniji nogomet u Hrvatskoj.

Vijest HNS osuđen po tužbi novinara Indexa: Šuker radio protivzakonito! se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

SHARE