Izvor vijesti
Mercedes-Benz VISION EQS – luksuzna električna limuzina

Početak ovogodišnjeg frankfurtskog auto-salona protiče u premijerama novih električnih automobila, pa je i Mercedes predstavio jedno takvo vozilo. Riječ je o luksuznoj limuzini sa oznakom Vision EQS. Mercedes oznaku EQ koristi za svoj program vozila na struju, dok se slovo S simbolično odnosi na luksuznu S-klasu njemačkog proizvođača. Za pogon je odabran elektromotor od 476 ks (350 kW) i 760 Nm, dok se električna energija skladišti u baterijama kapaciteta 100 kWh. Kako je saopšteno, automobil ubrzava 0-100 km/h za manje od 4,5 s, dok je maksimalna brzina preko 200 km/h.

Mercedes tvrdi da je autonomija limuzine Vision EQS sa punim baterijama do 700 km. Automobil ima fluidne linije, dok su kombinacija boja i stilski detalji karakteristični za dosadašnje električne koncepte njemačkog proizvođača. Unutrašnjost je futuristički dizajnirana i osmišljena za udoban i komforan prijevoz 4 osobe, od kojih je svaka u sopstvenom sjedištu nalik fotelji.

Najviše pažnje privlači elegantna komandna tabla koja dizajnom podsjeća na detalj sa jahte. Centralnom konzolom donimira ogromni digitalni ekran, a konvencionalnih komandi poput prekidača i dugmića u ovom automobilu budućnosti – nema, dok se volan svojim pravougaonim oblikom takođe značajno razlikuje od okruglih upravljača na kakve smo do sada navikli. Što se tiče digitalnih ekrana, tu su još dva manja u vratima vozača i suvozača, kao i neka vrsta “head-up” displeja ispred vozača. Tipično za mnoge konceptne automobile, ni ovaj Mercedesov nema klasična ogledala u spoljnim retroviziroma, već male kamere umjesto njih.

Izostavljen je i “B” stub, kako bi se putnicima olakšao ulazak u kabinu, a atmosferu u vožnji upotpunjuje LED ambijantalno osvjetljenje.

Među naprednim tehnologijama izdvaja se sistem autonomne vožnje 3. nivoa, predviđen prije svega da olakša vozaču duga putovanja auto-putem.

Izvor

The post Mercedes-Benz VISION EQS – luksuzna električna limuzina appeared first on AUTOMOBILI.BA.

SHARE