Izvor vijesti
Skoda Octavia će ove godine dobiti 9 pogonskih jedinica

Do kraja ove godine, Skoda Octavia će dobiti širok raspon pogonskih jedinica. Ponudu će nadopuniti čak 9 varijanti pogona, do 245 KS snage.

Ovoga puta cijeli se niz kompaktnih čeških napajanja pojavio se zahvaljujući komadu papira. Zahvaljujući tome, znamo da će Skoda Octavia ove godine dobiti 9 pogonskih verzija.

Ponudu će otvoriti 1.0 TSI jedinica. Njegova osnovna varijanta nudi 110 KS i spojena je na 6-stepenim mjenjačem. No, odabirom DSG mjenjača dobit ćemo verziju s mekim hibridnim sistemom, koji bi trebao uticati na kulturu rada (posebno prilikom pokretanja motora iz funkcije Start / Stop), uz smanjenje apetita za gorivom. Ove će se verzije naći u prodaji u junu 2020. godine.

Skoda Octavia G-TEC sa 1,5-litarskim motorom kompatibilnim sa komprimiranim prirodnim plinom (CNG) ponudit će 131 KS uparnih sa sedmobrzinskim DSG mjenjačem.

Za obožavatelje 4×4 pripremljena je verzija 2.0 TSI s 200 KS. Nudit će ga samo s Haldexom (4×4) i DSG mjenjačem sa sedam stepeni prijenosa.

Sljedeća opcija je već predstavljena hibridna verzija. Skoda Octavia iV koristi 1.4 TSI motor koji stvara 150 KS i električnu jedinicu povezanu s većom baterijom od 13 kWh. Ukupna snaga kompleta je 204 KS. Snaga ovdje ide na prednju osovinu putem 6-stepenog DSG-a.

Skoda Octavia RS iV . Sadržaj je ovdje isti kao u slabijoj verziji, ali je ukupna snaga povećana na 245 KS, što će osigurati bolje performanse uz održavanje vožnje bez emisije štetnih plinova.

Skoda Octavia RS sa 2.0-litrenim TSI motorom ispručivati 245 KS. Ako vam ovo zvuči poznato, to je zato što je ova snaga potpuno ista kao i kod elektrificirane varijante ali i kao kod prethodne generacije TSI Octavia RS. Benzinski model bit će dostupan s izborom između standardnog šestostepenog ručnog ili opcionalnog sedmostepenog automatskog mjenjača. Modeli s dvije i tri papučice dolaze u prodaju krajem avgusta.

Octavie RS 2.0 TDI dolazi sa 200 KS i biti će povezana isključivo sa sedmostepenim DSG-om. Zanimljivo je da kod dizelaša nema naznaka verzije sa pogonom na sve točkove, iako se nadamo da će ova varijanta doći u skorijoj budućnosti. U međuvremenu, dizelska Octavia RS predviđena je za prodaju zajedno sa benzinskom verzijom krajem avgusta.

The post Skoda Octavia će ove godine dobiti 9 pogonskih jedinica appeared first on AUTOMOBILI.BA.

SHARE