Izvor vijesti
Mogu li nas automobili posebnim filterima zaštititi od virusa?

Razvoj ovakvih sistema filtriranja zraka koji ulazi u kabinu vozila je izravan odgovor na globalnu pandemiju koronavirusa, no do potpune sigurnosti još je dug put

Škoda nam je dala nekoliko savjeta kako se zaštititi od zaraze koronavirusom u našem osobnom automobilu u ovo doba pandemije, a ti praktični savjeti su primjenjivi na svaku marku automobila. I to je sjajno!

No posve opravdano se postavlja pitanje da li postoje neka strukturna rješenja proizvođača automobila, poput naprimjer peludnih filtra, koja bi mogla riješiti i ozbiljnije ugroze po zdravlje korisnika automobila?

Čini se da nismo daleko od pravog smjera prema rješenju, jer je poznato još od 2018. godine da kalifornijski proizvođač električnih automobila Tesla koristi kabinske filtre, koji su posebno učinkoviti u zaštiti od virusa.

Tesla je prije godina počeo ugrađivati kabinske filtre u Model S i Model X, koji su posebno učinkoviti u zaštiti od širenja virusa. No to nije sve: u izborniku se može postaviti ‘mod obrane od biooružja’ (Bioweapon Defense Mode), koji bi trebao pomoći u sprječavanju ulaska u kabinu 99,97 posto patogena i virusa. U tu svrhu, klimatizacijski sistem uvlači sav zrak kroz sistem filtra i malo povećava pritisak zraka u kabini kako bi se spriječilo da u kabinu uđe okolišni, nepročišćeni zrak na nižem pritisku.

Nije to tako novo rješenje, barem što se tiče sprječavanja ulaska okolišnog zraka u kabinu vozila, jer je već godinama poznat sistem iz građevinskih mašina, poput buldožera, koji gotovo cijelo vrijeme rade u uslovima velike prašine. Rezultat je sljedeći; prašina iz okoliša ne može prodrijeti u kabinu pomiješana s okolišnim zrakom zbog višeg pritiska zraka u kabini, a prašina se u ventilacijskom sistemu filtrira, pa tako niti na taj način ne prodire u kabinu za vrijeme usisa vanjskog zraka.

Drugi primjer jednog takvog rješenja je ono kineskog proizvođača Geelyja, vlasnika švedskog Volva, koji je kao odgovor na pandemiju koronavirusa također razvio filtre za automobil koji su dizajnirani za zaštitu virusa i zaštitu putnika od infekcija. Geely Auto uspostavio je svoj program ‘Zdravi automobil’ (Healthy Car Program) kao odgovor na pandemiju koronavirusa koja se raširila Kinom u januaru i februaru 2020. godine. Prva dva modela kompanije Geely Auto koja su ugradila ovakve filtre uključuju električni Geometry A limuzinu i Jiaji MPV.

Iako ovaj sistem nije toliko učinkovit kao Teslin, ali i ovaj sistem ima razinu filtriranja zraka od 95 posto, što je jednako učinkovitosti medicinske maske-respiratora za lice, odnosno oznake FFP-2. Njihov zaštitni učinak je da filtriraju najmanje 94 posto čestica koje se prenose u zraku, a koriste se između ostalog i protiv virusa SARS-a, korone, COVID-19. Geely ima namjeru serijski ugrađivati ovakav sistem filtriranja u svoja vozila. Njemački TÜV Rheinland je već potvrdio učinkovitost filtra u nezavisnim testovima.

The post Mogu li nas automobili posebnim filterima zaštititi od virusa? appeared first on AUTOMOBILI.BA.

SHARE