Izvor vijesti
U februaru u Evropi registrovano 1.063.264 novih automobila

Evropsko tržište novih automobila u februaru je doživjelo novi pad. Prema podacima Jato Dynamicsa, prošloga je mjeseca registrovano 1,063.264 novih automobila što je sedam posto manje u odnosu na isti mjesec lani.

Uz januarski pad od 7,4 posto i najgori februar još od 2015., Evropa bilježi najlošiji start godine nakon 2013. Proizvođači već sada vidaju rane i zbrajaju minuse, no prava šteta uzrokovana korona virusom tek slijedi.

Iz koje god perspektive promatramo, pozitivnu stranu u 2020. teško je pronaći.

Pet najvećih tržišta je u ‘crvenom’ (Velika Britanija -6%, Italija, Francuska i Španjolska -7%, Njemačka -9% ), a slično je među najprodavanijim markama (VW -8%, Peugeot -4%, Renault -6%, Mercedes -3%, Ford -20%). Među ‘živima’ su Toyota s plusom od 11 posto, Kia s devet, BMW četiri te Seat s osam posto.

Gledano po modelima, značajna promjena dogodila se na vrhu. Najprodavaniji automobil u Europi sada je Renault Clio (24.914 registracija) koji je u fotofinišu svrgnuo dosadašnjeg kralja VW Golf (24.735).

Rezultat je doduše očekivan iz jednostavnog razloga: u Volkswagenovim pogonima nastala je svojevrsna rupa budući da se proizvodnja prilagođavala osmoj generaciji dok je nova generacija Clija u prodajnim salonima već pola godine.

Među deset najprodavanijih u Evropi još su Peugeot 208, Opel Corsa, Fiat Panda, Ford Focus, Citroen C3, VW Polo, Škoda Octavia i Toyota Yaris. Zanimljivo, u Top 10 više nema niti jednog SUV modela.

The post U februaru u Evropi registrovano 1.063.264 novih automobila appeared first on AUTOMOBILI.BA.

SHARE