Izvor vijesti
Voskiranje automobila ima puno prednosti, ovo su one bitne

Automobilski stručnjaci preporučuju voskanje automobila na svakih tri do šest mjeseci. Zašto?

Većina vozača na voskanje gleda kao na nepotreban posao i izdatak. I dok je u potpunosti točno da ova mjera nije od važnosti da bi se auto nesmetano upotrebljavao, povremeno nanošenje voska ima svoje korisne strane.

Izuzev toga da je voskanje učinkovita anti-stres terapija, a što nam u ovo vrijeme itekako treba, postoje i konkretne blagodati koje donosi ovakva njega automobila.

Prednosti voskanja

Upotreba voska nekoliko puta godišnje povećava dugotrajnost boje automobila. Stalna izloženost djelovanju sunčevih zraka čini da boja s vremenom počinje blijedjeti, a premaz na bazi voska upravo ima tu funkciju da zaštiti boju od štetnog djelovanja UV zraka.

Pozitivna strana voskanja ogleda se i u samom učinku koji stvara, čineći da se lim automobila presijava, što svakom vozilu daje atraktivniji izgled.

Vosak također pomaže u prevenciji ogrebotina i maskiranju postojećih, navodi Auto Simple. Budući da je vosak vodootporan, ima sposobnost štititi i od negativnog utjecaja kiše. Naime, budući da kiša nosi mnogo prljavštine u sebi, na limariji automobila mogu se pojaviti mrlje nakon što voda ispari. Zaštitni sloj voska čini da se voda ne zadržava na limu, već da lakše sklizne, pa za posljedicu ima i manje naslaga prljavštine koje kiša ostavlja za sobom. Uz to, automobil premazan voskom bit će lakše očistiti pri sljedećem pranju.

Napokon, ovisno o tome kada uvedete praksu voskanja i koliko često ga se pridržavate, vrijednost vašeg vozila u dobroj mjeri može biti očuvana tokom godina. Budući da vozila starenjem neminovno gube na svojoj vrijednosti, voskanje može pomoći da se ovaj proces uspori, bar vizualno.

Održavana vanjskog dijela vozila daje bolju pregovaračku poziciju pri prodaji, i donosi prednost u odnosu na identično vozilo, podjednake starosti, ali kojem je boja izblijedjela.

The post Voskiranje automobila ima puno prednosti, ovo su one bitne appeared first on AUTOMOBILI.BA.

SHARE