Izvor vijesti
Benzin ili dizel? Šta odabrati? 20 popularnih polovnih automobila

Odabir polovnog automobila za mnoge kupce nije jednostavna stvar, a kamoli odabir motora. U slučaju da tražite polovni automobil predlažemo modele na koje trebate obratiti pažnju prilikom odabira sa benzinskim odnosno dizelskim motorima, kako bi vam barem malo pomogli i traženju automobila.

Primijetio sam da često izbor polovnog automobila započinje s određivanjem vrste goriva. Ima pristalica benzinskih motora kao i pristalica dizelaša. Međutim, kada u igru dođe faktot naknadno ugrađene plinske instalacije, situacija se malo mijenja.

Nije uvijek isplativo kupiti polovan automobil sa plinskom instalacijom, iako se često s tim gorivom vozi jeftinije od dizela. Također se događa da benzinski motori u određenim modelima nisu prikladni za opskrbu plinom ili su problematičniji od teoretski složenijih dizela.

Na sljedećem popisu odabrali smo 20 modela popularnih polovnih automobila iz različitih segmenata pokušavajući dati odgovor na pitanje postavljeno u naslovu ovog teksta. Pokušali smo odabrati automobila kod kojih prilikom odabira možete imati veliku dilemu. Kladimo se na najbolje motore i na osnovu našeg istraživanja dajemo konačan odgovor na pitanje: koji odabrati i zašto?

 

Ford Fiesta (Mk7)


Na tržištu polovnjaka prevladavaju ponude fieste sa benzinskim motorima. Međutim, širok spektar dizelaša sa francuskim HDI motorima ispod haube je veloma primamljiv. Najbolji dizel u ponudi je 1.6 TDCi sa 95 KS. Omogućuje bolje performanse od popularnih 1,25 i 1,4 benzinaca. U prosjeku troši oko 5l/100km, što je za skoro 2l manje od benzinskih modela. Nedostatak benzinskih motora je činjenica da se naknadna ugradnja plinske instalacije ne preporučuje. Da li je dizel bolji izbor? Definitivno da! Dinamičniji, ekonomičniji i njegovi popravci nisu skupi.

 

Mini One (R56)


Mnogi su oduševljeni ovim modelom i žele ga kupiti, ali se veoma brzo upoznaju sa njegovim problemima. Jedan od najproblematičnijih izbora je benzinski 1,6 motor, koji se bori sa lancem i potrošnjom ulja. Dobro održavani primjerci ispadaju izdržljivi, ali dobro održavane modele je veoma teško pronaći.

U međuvremenu, za Mini je ponuđen i 1,6 HDI dizel – gotovo potpuno isti kao u gore opisanoj Fiesti, samo sa 110 KS. Ne uklapa se u automobil? Da, ali troši samo 4,8 l/100km, dok kod benzinca koji ne preporućujemo nećete proći sa manje od 7 l/100 km

 

Opel Corsa D


Opel Corsa je po svojim dimenzijama prilično težak automobil, pa mu za učinkovito ubrzanje treba snažan pogonski agregat. Takav je svakako sjajni 1,7 CDTi dizel sa 125 KS, koji u prosjeku troši 5,5 l/100km. Konkurent mu može biti benzinski motor sa 90 KS, koji se također prilično dobro snalazi sa automobilom, troši nekih 6,7 l/100km i gotovo da nema nekih velikih kvarova. Kladili bi se na ovaj motor, uprkos lošijim performansama, jer dizel ponekad može neprijatno iznenaditi.

 

Škoda Fabia II


Ovaj model je uglavnom bio popularan kao službeno vozilo (najčešće komercijalisti), a svi znamo da su najbrža vozila – službena vozila. Obično je na tržištu u benzinskoj 1,2 varijanti ili sa 1,4 dizelašem ispod haube. Oba motora su prilično rizična, ali je sigurnije kupiti polovnu TDI verziju. Sa ovim bi mogli završiti recenziju, da nije benzinske 1,4 MPI verzije. Motor od 86 KS čini Fabiu dinamičnom i prilično ekonomičnom (oko 6,5l/100 km), a ujedno i potpuno pouzdanom. Čak i kod prilično visoke kilometraže nema kvarova, a naknadnu ugradnju plinske instalacije prihvaća bez ikakvog otpora. Ovaj motor je kao stvoren za ovaj automobil i štata je što ga više ne proizvodi. Bez sumnje najbolji motor.

 

Toyota Yaris III


U trećoj generaciji Yarisa svi su motori vrlo dobri, od najslabijeg benzna 1,0 do 1,4 dizela, a da ne spominjemo hibridni pogon. Sve verzije osim 1,33 troše manje od 6 l/100km. Ovdje izbor nije lak, pa bih jednostavno preporučio da pronađete lijep primjerak. U konačnici, izbor pada na dizel. Izvrsno djeluje i bez sumnje je najbolji mali dizelski automobil.

 

Ford Focus (Mk3)

Ovaj sve popularniji model ima tako velik asortiman motora da se ima što izabrati. Najbolji benzinski motor je prosječni 1.6 Ti-VCT motor u svakom pogledu. Može se ugraditi i plinska instalacija, mada je mnogi stručnjaci ne preporučuju. Kod ove verzije javljaju se problemi sa slabom glavom i ventilima, dok potrošnja kreće od 7,5 l/100 km.

Isto se odnosi i na 1.6 TDCi s 95 KS. Unatoč manjoj snazi, jednostavan motor odgovara performansama benzinskog motora, dok prosječna potrošnja goriva iznosi 5,4 l/100 km. To je motor s višom mehaničkom ocjenom, bez nedostataka, iako ponekad zahtijeva skupe popravke, zbog čega preporučujemo benzinske motore.

 

Hyundai i30 II (GD)


Hyundai i30 II možda nije bio bestseler, ali na tržištu polovnih počinje privlačiti pažnju kupaca. Većina automobila ima 1,6-litreni MPI ili CRDi dizelski motor ispod haube. Dizel čak i u nekoliko verzija snage. Koji odabrati? Teško je reći nešto loše o Hyundaievim dizelskim motorima, izdržljivi su i prosjećna potrošnja im iznosi oko 5,6 l/100 km. Međutim, glavni popravci mogu biti problem. Mala popularnost ovog motora neke dijelove čini skupljima. U međuvremenu, benzinski motor snage 120 KS praktično ne pravi probleme i iako njegova prosječna potrošnja iznosi 7 l/100 km, dobro podnosi naknadnu ugradnju plinske instalacije. Izbor je jednostavan – benzin.

Opel Astra J


Astra dizelski motori su vrlo dobri, pogotovo 1.7 CDTi, jer su noviji skuplji i komplikovaniji. Međutim, pored dizelskih koji troše prosječno oko 6 l/100km, benzinski motori djeluju bolje. Problem je što dizelski i 1,4 T benzinski motori imaju M32 mjenjac koji je najlosija karika Astra J. Loš odabir polovne Astre J može značajno povečati troškove. 1.6 jedinica nema ovaj problem, ali nije ekonomičan i troši oko 8 l/100km. Vozači se žale na nedostatak dinamike, ali ipak preporučujemo ovaj motor prilikom kupovine.

Škoda Octavia II


Ako planirate kupovinu Škoda Octavia II, onda razmišljajte o TDI verziji. U ovaj model su se ugrađivali 1,9 i 2,0 TDI motori. Tu je i 1,6 TDI, dok je u ponudi bio i atmosferski 1,6 MPI. Čini se da je ovaj jednostavni motor dizajniran za kombinaciju sa plinskom instalacijom, pa veća potrošnja goriva od 2 l/100km u odnosu na dizel ne bi trebala predstavljati problem. Tim prije što ne pokazuje velike slabosti, za razliku od dizelaša. Preporučujemo kupovinu ove verzije motora također u modelima Golf 5 i 6 proizvedenim u istom razdoblju.

 

Toyota Auris I


Kod kupovine polovnog Aurisa sa benzinskim motorom izbor je očigledan – 1,6 VVT-i. Ima 124 konjske snage primjerene dimenzijama automobila i troši u prosjeku 7,6 l/100km. Noviji Valvematic do 7,1 l/100km. Međutim, u ovom slučaju bih se kao i kod Yarisa kladio na dizel. Ponovno na 1,4 D-4D (90 KS), koji čak zadivljuje svojom jednostavnošću i izdržljivošći, ima bolju dinamiku od benzinskog 1,4 kolege, a u prosjeku troši oko 5,4 l/100km.

Audi A4 (B7)


Izbor motora je ogroman. Među benzinskim motorima posebno priznanje zaslužuje stari 1,8 Turbo motor. Daje vrlo dobre performanse i iako u prosjeku troši 10 l/100km, dobro podnosi i plinske instalacije, mada ga mnogi mehaničari ne proporučuju. Opisani benzinski motor bio bi “jedini pravi” izbor, da nije bilo 1,9 TDI sa 115 KS. Kod ovog uspješnog motora morate pažljivo paziti na pravovremnu zamjenu zupčastog remena, ali potrošnja od 6,5 l/100km, izvrstan pristup dijelovima i velika izdržljivost uvjeravaju. Ovdje nema jasnog odgovora, jer su razlike u dinamici i potrošnji goriva ogromne. To su dva različita pogona, ali ako vam je stalo do dinamike i evenutualno quattro pogona, uzmite benzin. Ako vam ne smeta treskanje, a ekonomičan ste čovjek odaberite dizel.

Ford Mondeo III (Mk4)


Odabrati pravi motor za treću generaciju Mondea dilema je sama po sebi. EcoBoost turbopunjene jedinice sve više otkrivaju svoje slabosti, ali mame s performansama. S druge strane, 2-litreni dizelaši pokazuju veliku izdržljivost, malu potrošnju goriva (6,7 l/100km) i srodstvo s francuskim HDI, iako popravci nisu uvijek jeftini.
Negdje u sredini nalazio se benzinski motor sa 145 KS. Prilično ekonomičan sa potrošnjom od 9 l/100km. Možete ga tvrdoglavo puniti gorivom, iako morate dobro paziti prilikom izbora polovnog modela. Možda ne pruža nevjerovatne performanse, ali njegov jednostavan dizajn i kapacitet omogućavaju niske troškove održavanja i veliku izdržljivost. Po našem mišljenju, ovo je najbolji izbor.

Opel Insignia A


U ovom slučaju kupci su napravili vlastiti izbor. Iako su benzinci u salonima jeftiniji od dizelaša, dominacija dizelaša na tržištu polovnjaka je ogromna. Ili je to pogreška? Jer su benzinski motori sjajni, npr 1.8, 2.0 T pa čak i mali 1,4 T. Problem je automobil! Insignia ne samo da je velika, već je i vrlo teška. Ekonomična vožnja omogućit će da spustite potrošnju goriva na 8 l/100 km, ali na dinamiku možete računati samo od 200 KS i više. Dvolitreni benzinski motor koji ima 220 KS čini se odličan, ali troši 12,4 l/100km, a ugradnja plinske instalacije se ne preporučuje. Zato su kupci dobro odabrali, jer su izgleda 2.0 CDTi dizel motori jedini koji odgovaraju ovom automobilu. Motor se zadovoljava sa nekih 7 l/100km i pruža pristojne performanse. Oni su izdržljivi, možda nisu najjeftiniji ali ne uzrokuju velike probleme.

BMW serije 5 (E60)


Iako je ovaj model poznat po prilično visokim troškovima održavanja i mnogim nedostacima i dalje uživa veliko zanimanje. Ono što je bitno, to je bila zadnja petica sa širokim rasponom vrlo dobrih motora. Od benzinskih možete preporučiti gotovo bilo koji 6-cilindrični po principu – što je stariji, to je jednostavniji. Naravno, potrošnja goriva nije mala 10-11 l/100km.

3-litreni dizelaši daju bolje performanse u pogledu potrošnje goriva. Ovi motori nemaju većih problema, rijetko se popravljaju, a potrošnja ide ispod 9l/100km. Da se vozači češće suzdržavaju od preticanja svih na cesti, rezultati bi bili bliži 5-6 l/100km. Iako smatramo da je 30d motor najbolji, izbor benzinaca 25i i 30i također je prilično dobra opcija.

Mercedes E-klasa (W211)


Od standardnih verzija E-klase, niti jedna neće pružiti takvu zabavu kao što je E500, ali kada tražite lijep i uradan primjerak, trebate se usredotočiti na one slabije, sa kojima će i mogući popravci biti puno jeftiniji.

Verrzija E320 je optimalna i pogodna za naknadnu ugradnju plinske instalacije, a snaga od 224 KS vas neće osramotiti, a čak ni pretjerano trošiti gorivo cca. 10l/100km- Slabija verzija E240 također će biti u redu iako ne troši manje.

Međutim, naše mišljenje je da jednom Mercedesu, najbolje pristaje dizel motor. Korisnici i mehaničari hvale E 220 CDI zbog ekonomičnosti 7,5l/100 km i iznad prosječne izdržljivosti. Za one koji očekuju dobru dinamiku, bolji izbor je E 270 CDI koji u prosjeku troši 8,3 l/100km. Dizelaše je također puno lakše preprodavati.

Dacia Duster


Vrlo dobar 1,6 benzinski motor očigledan je izbor kod Dacia Duster. Ne samo da je jednostavan i izdržljiv već je pogodan i za naknadnu ugradnju plinske instalacije. No, vrijedno je znati da je do 2015. bio Renaultov motor, a zatim Nissan. Tehničke razlike su znatne, a stariji motor bolje podnosi plin. Prosječna potrošnja goriva je od 7 – 9 l/100km. Alternativa je naravno 1,5 dCi dizel, što uopće ne bi isključili. Pored činjenice da motor ima nedostataka, uz pravilno održavanje dobivate dugotrajan, prilično pouzdan i jak motor. U prosjeku troši 6 l/100km. Nažalost, radi veće podložnosti kvarovima, skupljih troškova uklanjanja istih polovna Dacia Duster dizel gubi u ovoj usporedbi.

The post Benzin ili dizel? Šta odabrati? 20 popularnih polovnih automobila appeared first on AUTOMOBILI.BA.

SHARE