Izvor vijesti
Teslin vozač sletio s puta, jer je podešavao komande brisača na centralnom ekranu

Njemački sud je kaznio vozača koji je svojim Tesla Modelom 3 sletio sa puta i udario u drvo, jer je u trenutku udesa podešavao komande brisača na centralnom ekranu osjetljivom na dodir. Naime, sud u Karlsrueu je doneo odluku da je vozač kriv jer je “koristio elektronski uređaj tokom vožnje”, što nije dozvoljeno, bez obzira na to što se radi o uređaju koji je fabrički ugrađen u vozilo a ne o smartfonu

Njemac će morati da plati kaznu od 200 eura, a dobio je i zabranju upravljanja automobilom u trajanju od mjesec dana. Sreća u nesreći je da u udesu niko nije povrijeđen.

Ovaj incident je, međutim, otvorio jedno mnogo značajnije pitanje i najavio ozbiljan problem sa kojim bi u budućnosti mogli da budu suočeni vozači, ne samo u Njemačkoj. Odluka suda znači da je svaki vozač koji tokom vožnje koristi touchscreen, pa čak i ako su u pitanju nužna podešavanja, poput brzine rada brisača, u prekršaju. Problem je utoliko veći što sve više savemenih automobila ima velike ekrane osjetljive na dodir preko kojih se vrše brojna podešavanja u vozilu.

Od audio-sistema, preko svjetala i grijanja, pa do klima-uređaja – u modelima kao što su električni automobili marke Tesla, ali i mnogi drugi, za sva ova podešava vozač mora da koristi centralni touchscreen. To često podrazumjeva skretanje pogleda sa puta i na nekoliko sekundi, pa i duže, što može da bude izuzetno opasno, ali i da se završi tragično.

Proizvođači automobila, koji zdušno forsiraju trend ugradnje ekrana osjetljivih na dodir i smještanje većine funkcija i komandi na njih, za sada nisu zvanično komentarisali odluku suda u Njemačkoj. Međutim, ako ova odluka posluži kao primjer za sve slične slučajeve u budućnosti, automobilska industrija će se naći u problemu.

Jedan od načina da se ovaj problem prevaziće biće i veća upotreba glasnovnih komandi u automobilu, ali je pitanje koliko će one biti pouzdane i da li će moći da zamjene baš sva podešavanja koja se sada vrše preko ekrana osjetljivih na dodir.Izvor

The post Teslin vozač sletio s puta, jer je podešavao komande brisača na centralnom ekranu appeared first on AUTOMOBILI.BA.

SHARE