Izvor vijesti
U trenutku saobraćajne nesreće pametni telefon teži 10 kg, boca vode – 60 kg, a osoba – 2,5 tone

U sudaru pri 50 km/h ljudska glava teži 400 kg. Vratni pršljenovi mogu biti slomljeni ako nisu pravilno naslonjeni na naslon za glavu.

U trenutku nesreće pri brzini od 50 km/h, ljudsko tijelo se baca sa sjedala snagom od 2,5 tone. Ovo je koliko teže dva osobna automobila. U slučaju sudara brzinom od 64 km/h javljaju se preopterećenja koja prelaze 30 puta veće ubrzanje uslijed gravitacije.

Tokom nesreće brzinom dozvoljenom u gradu, naše tijelo postaje oružje za ubistvo. Ali to se može izbjeći. Vezanjem sigurnosnih pojaseva za 65 posto smanjujemo vjerojatnoću smrtnog ishoda u automobilu.

U saobraćajnim nezgodama u Bosni i Hercegovini, 2018.godine život je izgubilo 277 osoba, dok je 10.403 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede. Najčešći uzrok nesreća bila je prekomjerna brzina. A uzroci smrti? Povreda pršljenova, povreda glave, unutrašnje povrede. Nažalost, nije poznato koliko je smrtnih slučajeva prouzrokovala nesigurna prtljaga, boce s vodom, pa čak i pametni telefoni. Jer i ovi mogu ubiti. Boca od 1,5 litre počinje težiti 60 kg tokom sudara. Lagani kišobran – 13 kg. Pametni telefon – 10 kg.

Neosigurani predmeti ili putnici koji putuju bez sigurnosnih pojaseva mogu se ozlijediti ne samo u nesreći, već i naglim kočenjem.

Pojasevi spašavaju živote

Tokom putovanja trebali bismo voditi računa da svaki putnik i svaka stvar u automobilu ima svoje mjesto. Putnike treba vezati sigurnosnim pojasevima, a prevezenu robu rasporediti na takva mjesta koja će spriječiti njihovo kretanje. Za to bismo trebali koristiti prtljažnik, prisjećajući se da ga pravilno spakiramo. Male predmete najbolje je smjestiti u pretinac za rukavice. Umjesto da na sjedalu nosimo bocu vode, stavimo je na mjesto koje je pripremio proizvođač automobila. Mnoga vozila već imaju oblikovane držače za čaše i boce, a proizvođači se brinu i o pretincima za manje stvari, naočale ili telefon.

– Ni pod kojim uslovima ne smijemo prevoziti životinje u vozilu bez njihove odgovarajuće zaštite. Naš pas, sjedeći labavo na stražnjem sjedalu, tokom naglog kočenja od 50 km/h, odletjet će do vozača i suvozača s povećanom težinom od 40 puta. Ozlijedit će ne samo sebe, već i ostale prisutne u automobilu.

Većina nesreća događa se na kratkim udaljenostima
– tamo gdje se osjećamo najsigurnije i podcjenjujemo opasnost

Predvidimo što će se dogoditi u slučaju naglog kočenja ili čak prevrtanja. Upotrijebimo maštu.

I zavežite sigurnosne pojaseve

Ispitivanja provedena u istraživačkom centru Gellinge u blizini Stockholma, jednom od najvećih u Švedskoj, gdje se provode istraživanja o sigurnosti vožnje, pokazala su da –
ako ne vežete sigurnosne pojaseve – možete smrtno stradati u sudaru pri brzini od “samo” 27 km/h.

The post U trenutku saobraćajne nesreće pametni telefon teži 10 kg, boca vode – 60 kg, a osoba – 2,5 tone appeared first on AUTOMOBILI.BA.

SHARE